Tussen al ons werk door bakken wij natuurlijk ook wel eens een heerlijke boterkoek. Liefst eentje met spannende ingrediënten zoals geitenroomboter en citroen. Soms bakken we die omdat we dat zelf gewoon heel erg lekker vinden, maar soms omdat we nieuwe klanten graag verrassen met wat lekkers ;-)
300 gram geitenroomboter
100 gram kristalsuiker
100 gram witte basterdsuiker
snufje zout
300 gram bloem
losgeklopt ei om te bestrijken
rasp van 1 citroen
evt 1 theelepel gedroogde rozemarijn (heel fijngehakt)
Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout. Kneed daarna de bloem, de citroenrasp en rozemarijn erdoor tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Druk het deeg uit in een springvorm van 24 cm Ø of gebruik een speciale boterkoekvorm als je die hebt. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat rusten. Bestrijk na een ½ uur de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de boterkoek. De ruitjes zorgen ervoor dat het eistrijksel niet loslaat tijdens het bakken.
Bak de koek in ongeveer 20 minuten, tot hij goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Laat afkoelen en verwijder de vorm.